Közösség

Sziszes hétköznapok:

A sziszes élményeket legkönnyebben az eseményeinken lehet megragadni, viszont az igazi sziszes életérzést a hétköznapokban rejlik. Ugyanolyan dolgok teszik ki a hétköznapjainkat, mint bármilyen másik egyetemistának, a különbség az, hogy bármilyen egyéni elfoglaltság könnyen közössé tehető. A SZISZ egy nagyon diverz közösség, mindenkihez valami más dolog miatt tudsz kapcsolódni.

Akikkel hasonló az órarended, velük együtt villamosozol, akikkel szakmailag kapcsolódsz, azokkal együtt tanulsz, készülsz vizsgákra. De vannak olyan tereink is, amelyek mindenkit összehoznak, ezek a konyha és a kert. Egy-egy véletlenül kialakuló, főzés közbeni beszélgetés életre szóló barátságokat indít el, míg mások a kertbe kitelepülve fejtegetik az életet. És nem kell messzire menned, ha a szabad estéden szórakoznál kicsit, a spontán bulik a sziszes hétköznapok rendszeres részei.

Téli és Nyári táborok:

A sziszes év két legnagyobb és mindig maradandó élményt nyújtó közösségi eseménye a Téli Tábor (TT) és a Nyári Tábor (NYT). Az időponton kívül a kettő között a fő különbség az, hogy a Téli Táborban nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság, ugyanis napközben meghívott előadók beszélgetései zajlanak, este viszont a legkülönfélébb közösségi programok kerülnek előtérbe, mint a táncház, borkóstoló, slam poetry vagy koncert, amiket a pirkadatig tartó bulik követnek. Ide az aktív és végzett tagjainkon felül az érdeklődőket is szeretettel várjuk.

Ezzel szemben a Nyári Tábor egy belsős esemény, melynek legfőbb célja a közös szórakozás és a tanév fáradalmainak a kipihenése. Ez az intenzív és kötetlen együttlét óriási élményt jelent mindenkinek, a lelki feltöltődés garantált, és amint vége, alig várjuk a következőt.

Erdély:

A SZISZ egyik legrégebbi hagyománya az október 6-a környékére szerveződő erdélyi kirándulás. Az aradi vértanúk emlékművének meglátogatása és megkoszorúzása a hétvége elmaradhatatlan része, egyébként a helyszín és a program évről évre változik: jártunk már többek között Torockón, a Tordai sóbányában, Kolozsváron és Koltón is.

A kirándulás eredeti célja a határon túli magyarság segítése volt pl. gyógyszerekkel, tankönyvekkel és egyéb hiánycikkekkel. Ezt a hagyományt a korunkhoz igazítva visszük tovább pl. adománygyűjtéssel, önkéntes programokkal. Ezen túl a hétvége városnézésből, kirándulásból és közös éneklésből áll, melyeket végigkísér némi pálinka is. A kirándulásról évekig felemlegetett történetek származnak.

Végzett bál:

A szakkolégium aktív tagsága és a végzett társaság között számos kapcsolódási pont van, mint például a közös beszélgetések, a táborok, a Végzett Avatás vagy a Végzett Bál. Ezek közül a Végzett Bál a legelegánsabb eseményünk, melyen a vacsorát általában ismerkedős játékok és zenés mulatság követik. A bál azért is különleges, mert olyan végzettekkel is találkozást biztosít a szakkollégistáknak, akik a Nyári és Téli Táborokból “már kinőttek”.

Az ember igazán átérzi a szakkollégium múltját, azt, hogy mennyire kiterjedt és értékes alumni háló veszi körbe, rálátást nyerhet kiemelkedő szakemberek karrier- és életútjára. Felemelő érzés arra ráeszmélni, hogy a korábbi évtized kollégistáit ugyanazok a motivációk mozgatták, hasonló témák, dilemmák foglalkoztatták és végső soron ők is azokat az élményeket emelik ki a szakkollégista éveikből, amiket mi is. A sziszes élmények állandók.